|

Boosta immunförsvaret

Behöver ditt immunförsvar lite extra omsorg för att orka hålla dig frisk? Vi behöver vara noga med att få i oss en näringsrik kost och ge kroppen lite extra näring i form av kosttillskott. 

Lymfsystemet är en viktig del av immunförsvaret och hjälper till bl a till med att transportera näringsämnen till cellerna och att rensa bort avfallsämnen. Se till att hålla lymflödet i gång genom rörelse och t ex massage. 

Immuncellerna är beroende av en mängd olika näringsämnen för att kunna göra sitt jobb i din kropp och för att näringen ska tas upp på ett effektivt sätt behöver den vara av bra kvalitet. Nedan följer information om några av dessa immunstärkande ämnen.

D-vitamin 

D-vitamin skapas i huden när den belyses av sol. Underbart och mycket billigt! Men, om man inte kan få minst 30% av huden belyst av sol varje dag får man ta hjälp av D-vitamin via kosten. D-vitamin finns mest i fet fisk, kött och ägg. 

Under vinterhalvåret och om man har högre pigmentering, eller inte vistas i direkt sol, kan det behövas tillskott.

Tänk på att kombinera D3 med K2-vitamin och magnesium för att föra in kalcium i ben och tänder.  

C-vitamin 

C-vitamin finns i färsk frukt och grönsaker, men förstörs vid upphettning.  Djur kan bilda C-vitamin i huden precis som D-vitamin, men det kan inte vi människor. Därför behöver vi äta C-vitamin varje dag. C-vitamin används på en rad olika sätt i våra kroppar, t ex så utgör det föda för de vita blodkropparna som är en väsentlig del av immunförsvaret. Dessutom ökar behovet av C-vitamin kraftigt när vi utsätts för stress och när vi blir sjuka.

Zink

Zink är också ett näringsämne med många funktioner. Det ingår som en beståndsdel i våra 
celler men är också med i mängder av biokemiska processer. Kombinera gärna med Quercetin om du har brist på zink. Ämnet quercetin bidrar till att föra in zink i cellerna.

Selen

Selen är en viktig mineral som bidrar till att bibehålla normalt hår och naglar, till immunförsvarets normala funktion, till normal sköldkörtelfunktion och till att skydda cellerna från oxidativ stress.

Quercetin

Quercetin är en flavonoid som finns i många växtbaserade livsmedel som lök, äpplen, bär, druvor och gröna bladgrönsaker.
Quercetin stärker mastcellsmembranen (en typ av vita blodkroppar), som reglerar frisättningen av histamin. Quercetin är också en kraftfull antioxidant som stödjer en balanserad immunfunktion och inflammatorisk respons samt bidrar till att föra in zink i cellerna. 

Goda bakterier 

Tarmen behöver fibrer och ibland tillskott av goda bakterier. När tarmen mår bra stärks grundhälsan. Vi lever i symbios med biomet, de goda bakterierna som bekämpar ”onda” mikrober, skapar B-vitamin och utgör en del av själva hinnan i tarmen som skiljer tarmens vävnad från omgivande vävnad.

Örter och frukter

Att äta hela örter, rötter frukter och bär från läkeväxter med alla dess egenskaper och inte endast utvinna dess aktiva ämnen kan ha sina fördelar för hälsan. Från Supreme Nutritions finns många produkter med torkade, malda växtdelar i sin helhet, s.k. whole foods. Många av dem är stärkande för immunförsvaret, som t ex Morinda Supreme som är torkad, mald Nonifrukt i kapselform. Melia Supreme är torkade malda blad från det indiska Neemträdet. 

Takesumi Supreme är karboniserad bambu som verkar adsorberande av myko- och endotoxiner. I bl a Japan tillsätter man det till bröd, nudlar och dryck. Takesumi absorberar inte näringsämnen utan bidrar till att näringen integreras och påverkar inte matens smak. Vissa använder det också till tand- och hudvård.

Similar Posts