| |

Grow a new body – detox för kropp och hjärna

För en tid sedan gick hela Reviva-teamet en detoxutbildning som går ut på att avgifta kroppen och reparera mitokondrier. Samtidigt som vi ökar energi, kreativitet och välmående. Och hjälper kroppens förmåga till självläkning. Detta program är en av Revivas tjänster, och hela teamet har fullföljt detoxen så att vi samlat erfarenheter för att kunna hjälpa våra klienter till en så angenäm och effektiv detox som möjligt. Detox-programmet går ut på att man under en månad förbereder sig inför en 7 dagars detox och därefter trappar ner under en tid efteråt. Programmets olika delar är diet, kosttillskott, örtmedicin, träning, kroppsbehandlingar, insikt om mönster och livsstil som har en direkt påverkan på vår hälsa. Under mars månad 2018 minskade Reviva-teamet på socker, gluten, mjölkprodukter och kaffe, som förberedelse inför detoxen.  På långfredagen påbörjades detox-veckan och nedan kan ni läsa hur det gick för oss;

Detox dag 1: Omställningen

Gärna ska man vara ledig under 7 dagars detoxen för att ge kroppen möjlighet till vila och att återhämta sig i egen takt, men alla har ju inte möjlighet tilldet så Reviva-teamet började på påsken efter ca 4 veckor av förberedelse då vi minskat på socker, gluten, mjölk och kaffe. Första dagen är en spännande omställningsdag – kylskåpet är fyllt till bredden med olika grönsaker och tidigt på morgonen när resten av familjen sover, stiger vi upp för att juica första gröna juicen före morgonpromenaden. Efter 40min morgonpromenad är det dags för en grön smoothie tillsammans med tillskott som befrämjar avgiftningen och sen kan dagen börja på riktigt! Grönsaker, örter, kokosolja och mindre mängd nötter och frön samt en gång per dag liten portion vild fisk eller vitt kött är det vi ska äta under veckan. Och förstås dricka mycket.

Vi är beredda på att detoxen kan ge olika symptom när kroppen börjar göra sig av med gifter – listan på vanliga utrensningsreaktioner är lång: gaser i magen, uppsvälldhet, ömhet, förstoppning, diarré, utslag, acne, huvudvärk, trötthet, illamående, led- och muskelvärk, förkylningssymptom, dålig kroppslukt och andedräkt,beläggning på tungan, irritation, ilska, gråtmildhet. Det är bara att bita ihop och meddela familjen att man kan vara lite ur fas till först, för om några dagar ska det gå om!

Detox dag 2: Trött

Första dagen med omställning och matlagning är förbi. Misstag med t.ex. kryddning och smaksättning och felbedömningar korrigerar vi idag. Kroppen har inte riktigt fattat ännu vad detta handlar om och blodsockret och hungerskänslan pratar med hög röst. Kroppen är van med att energiproduktionen går via kolhydratförbränning. Därför är det vanligt att trötthet kommer smygande innan kroppen fattar att nu skall vi få energi från fettförbränning. Utrensningen har ännu inte riktigt kommit igång.

Anns personliga upplevelse på dag 2: Jag förväntade mig att jag skulle psykdippa på dag två och vara irriterad och på dåligt humör. När jag förr fastat har ja dippat men inte denna gång. Otroligt skönt att ändå få vara ledig de första dagarna och ta det som kommer. Jag rekommenderar varmt att vara ledig de första 3 dagarna. Började dagen med grönjuicen och lärde mig efter dag 1 att pressa i lite citron så smakar det bättre. Innehållet i juicen var grönkål, selleristjälk, vitkål och lite persiljablad. Efter drycken ut på promenad med hunden. Jag vet inte om det kändes så ljuvligt och inga endorfinkickar fick jag men morgonpromenaden gjord. Smoothietillverkning som nästa projekt ihop med hungerskänsla, hungriga barn och man som stressade i köket. Inre kaoskänsla med alla i köket och frukosttillverkning samt packa mat till villan ut på skärgården. Där borde psykdippen komma… men den kom aldrig! Jippii!
Lunchtid och allt kändes bra. Åt min buljong kokad på ekologiska ben av nöt och sen iväg till villan med resten av familjen med sällskap av vänfamilj. Frestades av doften av grillad hamburgare och annat gott men drack mitt te och la fokus på annat än mat. Märkte att jag började bli fumlig och tappade saker och klantade mig med småsaker. Hjärnan lite trög och apatisk. Sen middag kom vi hem och åt några ekologiska kycklingbitar samt lite groddar och sallad. Så trött, så trött… Klubbad i soffan 
resten av kvällen med pitter i benen. Otroligt harmonisk i hjärnan men ändå fanns inget att ge mera den dagen. Längesen jag har känt mig så skönt trött förr.

Detox dag 3: Aj!

Godmorgon dag 3. Nu är utrensningen igång. Magen pratar och det rörs om. Slaggprodukter börjar frigöras och utrensningssymtom börjar visa sig. Utrensningssymptom kan vara t.ex. mentala dippar, värk i huvud och kropp, mage-tarmbesvär och hudreaktioner. Vanligt också att man börjar frysa. Skönt ändå att veta att det är vanligt att det börjar svänga efter dag 3.

Anns personliga upplevelser på dag 3: Denna morgon började inte riktigt bra… Sov som en stock och orkade inte stiga upp tidigt. Svårt att få ihop allting. Juicade grönt som smakade blä. La i myntablad och det började smaka giftigt plus att citron var slut. Hann inte ut på promenad för vi skulle igen till villan och resten av familjen ville inte anpassa sig och vänta på min morgonpromenad. så istället packade jag mat åt de andra och rev ihop något åt mig själv. Morgonsmoothien på det och sen tog tjocktarmen en kullerbytta och jag fick springa på vessan. Diarré… hmm… tänkte jag, inte bra, inte bra! Gav upp lite och sa åt min man att jag lämnar nog hemma men han peppade mig och jag fortsatte packa och ställa.

Kändes inte lätt med fyra barn och alla lediga. Jag kände då att det här fungerar ju inte, man borde nog vara hemifrån på något vackert lugnt ställe för att kunna göra denna detox. Jag tog lite tillskott som tillhör kuren och plötsligt kom knivvärk i höger njure – njursten tänkte jag direkt och målade upp hela scenariot med sjukhus och massa smärtmediciner. Huhhu. Jag djupandades och vi satte oss i bilen och begav oss iväg till villan. Vårvintersolen stekte och all morgonstress var försvunnen. Åt min buljong på lunch och fortsatte njuta. Kände ändå i all morgonstress att jag fixade situationen så bra. Bara små mentala dippar men inga djupa dalar och känsla av att tappa allt. Kroppen klen och svag men ändå helt okej.

Under dagen hade jag vandrande knivvärk i kroppen som jag led igenom. Först höger njure, sedan vänster, magmunnen, leder i axlar och armar. Vi var längre än planerat vid villan och jag var tvungen att lite fuska med maten på middagen då jag inte tog med tillräckligt. Vi åkte sen hem och trots mattheten i kroppen fanns det en mental ork och jag for och skida på isen med min man. Blev ca 15 km och jag stakade på och det kändes bra men mina muskler gav ingenting. Min man sa att han aldrig varit med om att jag skidat så långsamt förut. Hem och duscha och sen kväll for vi på tumis till en hamburgarrestaurang och jag tittade på då min man åt världens godaste hamburgare.

Annorlunda känsla – pigg och förnöjd i hjärnan med riktigt skön trötthet i kroppen. Natten kändes som 1 minut lång. Jag la mig ner, somnade och så ringde väckarklockan.

Detox dag 4: Låg fysiskt & psykiskt – men sen svänger det!

Under en detox kommer man närmare sina känslor och vi är beredda på att både gammalt och nytt kan bubbla upp. Pådetoxutbildningen gjorde vi en övning där vi skulle återkalla den senaste situationen där vi upplevt ilska/frustration/rädsla/övergivenhet/oro/brist på självkänsla etc, sen fokusera på grundkänslan bakom och djupandas några minuter i känslan.

Dag fyra på morgonen behövde jag (Camilla) inte framkalla några känslor, de bara kom och allt var jobbigt fastän jag inte riktigt kunde påvisa vad som var jobbigt. ”Troll som kommer upp” kallar våra terapeutvänner i Sverige det. Kroppen var även segt trött och min man behövde bara se på mig för att veta hur det stod till med mig. Vi åkte sen till min syster på släktlunch och kanske det var det att ha sina nära och kära runt sig vid matbordet som gjorde att min kropp tog en helomvändning – för mitt under en kopp matcha-te märkte jag hur glad jag blev igen och sprittande i kroppen. Konstig, men skön känsla att det kan svänga så snabbt!

Detox dag 5: Flow – känslan av att allt är möjligt

Nu borde fettförbränningen vara igång. Blodsockerdippar och hungerskänslan är borta och även fast den kreativa hjärnan inte arbetar så effektiv så kan man känna av en mental klarhet. Kroppen börjar kännas lättare och eventuellt börjar också stelhet och styvhet i leder och muskler släppa. Värk i kroppen minskar och kroppen börjar bli glad. Många kan också uppleva att man känner sig mera slank och kläderna sitter bekvämare. Trots denna känsla städar och rensar kroppen på full gas och energiproduktionen i celler fortsätter ställa om. Sjuka, svaga celler dör och starka och pigga celler börjar jobba effektivt. Detoxflow beskriver denna dag bra.

Anns personliga upplevelse av dag 5: Vi planerade in detoxdagarna så att vi var lediga de fyra första dagarna. Första dagen på jobbet och det betydde att väckarklockan ställdes på 05.00 för att hinna med allt. Juica, 5 km raskpromenad, ställa mig, smoothie, väcka barnen och få i dem mat och på med kläder och så iväg. Jag vet inte hur jag skall förklara känslan men jag har gått i många år i en utmattning under kontroll, alltså jag har pallat vardagen men inte haft något extra att ge. Jag kom ur den dimman dag 5. Jag är ganska tokig och roligt som person men den delen av mig har varit borta rätt så länge. Började få glimtar av den tillbaks. Pigga ögon och ringar under ögonen nästan borta. Gädjerus i kroppen. Jobbdagen gick galant och arbeta betydligt effektivare utan att leverera mindre. Jag sa åt mina kollegor på lunchpausen att min känsla i kroppen är att jag skulle kunna ta en backvolt och göra de mest avancerade joga-poseringar. Jag vet ju att jag inte kan men känslan i kroppen är så. Mjuka leder och muskler och en riktigt glad hjärna. Magen fungerar inte ännu. Diarré varje morgon. Hyn i ansiktet har blivit bättre men har fått 4 bölder (innombordsfinnar) på höger ögonbryn… Fniss!

Detox dag 6: Ta hand om dig själv 

Vi prioriterar vi lite för sällan behandlingar på oss själva på Reviva, men under detox-veckan tog jag (Camilla) mig tid för två bioresonansbehandlingar med fokus på utrensning, lymfan och energi. Bioresonans betyder kort att kroppens egna läkningsmekanismer aktiveras och en inre rensning och självläkning påbörjas. Varje behandling gav en skön extra skjuts med detoxen!

På sjätte dagen hade jag bokat en lymfa-massage till Joonas Roslund för att delvis få boostat lymfasystemets utrensning och delvis få skämma bort mig med skön massage. Tidvis var massagen dock smärtsam för att få upp blockeringar i lymfasystemet, men Joonas berättade efteråt att det ändå gick förvånansvärt snabbt att få upp alla blockeringar och det tänker jag att är detoxens och bioresonansbehandlingarnas förtjänst. Under en lymfabehandling är andningen viktig och det tog en stund av koncentration att få synkat min utandning med Joonas massage, men sen blev det en skön flow.

Sen på kvällen efter middagen klarnade min mentala trötthet upp och äntligen fick jag en glimt av den mentala klarhet som jag bla eftersträvat med denna detox. Kroppen från nacken och neråt blev alert mycket tidigare, men eftersom min hälsoutmaning har varit nacksmärtor, huvudvärk, hjärndimma och strålningskänslighet tillsammans med / på grund av en dålig avgiftning, så man kan lätt räkna ut att mycket toxiner har lagrats högre upp på mig. Därför är jag nog inte redo än att sluta med denna härligt renande detox!

Detox dag 7: Känslan av att aldrig vilja sluta

Många känner både förbättrat välmående och samtidigt att man inte är färdig med utrensning efter detoxveckan. Därför väljer en del att inte sluta ännu och detoxar några dagar till. Kom ändå ihåg att nedtrappningen är en månad och glädjande är att man är motiverad och vill fortsätta ta hand om sig och leva sundare. De som inte känner sig färdiga kan ju också göra detoxveckan flera gånger. Naturligt och långsamt trappar man upp med matmängden och vill man kan man fortsätta med periodisk fasta.

Anns personliga upplevelse från sista detoxdagen: Fortsatt flow. Jag är pigg och energisk från morgon till kväll och sover gott. Jag tänker inte sluta. Vill inte falla tillbaks i tröttheten. Jag räcker till för jobbet, min familj, hunden och mig själv. Kroppen känns pigg och ung. Jag är inspirerad och skulle kunna använda allt krut jag har till massor av saker jag inte orkat ta itu med men klarheten i mitt huvud gör att jag kan tänka förnuftigt. Jag vilar i energin.