Leverrensning!

Vi har ju mycket fokus på rening av kroppen här på Reviva och levern är då ett mycket viktigt utrensningsorgan. Leverns funktion är bla att rena kroppen från toxiner, från gifter som skapats eller kommit in i kroppen.
Alla mår bra av rensningar nu som då, du kan också göra en leverrensning! Det är enkelt och det behövs endast några få ingredienser för att rena levern från gallstenar; citron, grapefrukt, olivolja och epsomsalt.

En leverrensning förbättrar organets funktion och när levern renas har du förbättrat dess funktion och förmåga att hjälpa kroppen att bli av med allt som är ”onödigt”.

Längre ner skriver vi om våra personliga upplevelser från en leverrensning. Men först steg-för-steg instruktioner:

r att genomgå leverreningen behövs

– 4 msk epsomsalt (magnesiumsulfat, finns på Reviva)
– 1-1,5 dl kallpressad ekologisk olivolja
– 1 blodgrapefrukt och 1 mogen citron

Du genomför själva reningen lämpligen lördag till söndag morgon.
Om kuren lyckas och du har gallstenar i levern kommer dessa börja komma ut på söndagen genom avföringen. Du kan behöva gå på toaletten redan innan sista glaset av epsomblandningen (redan under natten, morgonen eller lördag kväll). Gör det i så fall, då epsomsaltet är laxerande och skapar diarré. Hundratals av olika storlekar och gallstenar med olika färger kan komma ut med avföringen under söndagen efter man gjort olivoljekuren.

Förberedelser

Några dagar innan du ska genomföra leverreningen kan du med fördel inta kost som innehåller mindre fett och protein än brukligt. Inta gärna 1 liter äppeljuice varje dag, något som underlättar att lösa upp gallstenarna så de lättare kan föras ut sen (undvik dock äppeljuicen om du har större problem med gallan). Försök planera reningen så den kan ske över helgen, dvs. börja förberedelserna med bättre kost i början av veckan, och genomför själva leverreningen på lördagen. Det går att hoppa över själva förberedelserna med lämplig kost dagarna innan reningen, detta har också visat sig kunna fungera även om förberedelserna är att föredra.

Reningen (lör – sön)

Undvik fett- och proteinrik föda på lördagen helt och hållet. Inta inga extra näringsämnen i form av vitamin- och mineraltillskott. Inta rikligt med vatten samt endast kost som är fulla med kolhydrater som gröt, grönsaker, frukt/fruktjuicer, råris på reningsdagen.

Lördag morgon:
Drick rikligt med vatten, inta en kolhydratrik frukost, exempelvis gröt med frukt
Lördag förmiddag:
Drick vatten efter behov
Lördag lunchtid:
Ät en kolhydratrik lunch, exempelvis grönsaker och råris.
Lördag kl 14:00:
Ät och drick inget mer vatten efter detta klockslag (viktigt)
Blanda 4 msk epsomsalt med 7,5 dl vatten, ska användas senare. Ställ blandningen i kylen, blir bättre smak och lättare att dricka då. Blandningen räcker till 4 glas, och kommer smaka svagt beskt när du dricker den. Du kan eventuellt blanda lite C-vitaminpulver i blandningen för bättre smak.
Lördag kl 18:00:
Drick första glaset (1), inta en fjärdedel av epsomblandningen (ca 2 dl).
Lördag kl 20:00:
Drick andra glaset (2), inta nästa fjärdedel av epsomblandningen (ca 2 dl).
Lördag kl 21:45:
Blanda 1,5 dl kallpressad olivolja med en pressad citron + 1 pressad grapefrukt. Mixa blandningen väl. Blandningen kommer vara relativt lätt och dricka, len och sur. Ställ även väckarklockan på 07:00
Lördag kl 22:00:
Drick hela olivoljeblandningen. Lägg dig direkt i sängen (viktigt för att få ut fler stenar), lägg dig på högersida och försök nu att sova. Ligg stilla åtm 20min. Gallstenarna börjar nu att röra på sig genom olivoljechocken som aktiverar gallan att pressa ut dom (ibland kan man känna av hur de lämnar levern)
Söndag kl 07:00:
Drick tredje glaset (3), inta tredje fjärdedelen av epsomblandningen (ca 2 dl). Ställ klockan på 09:00 och försök somna om
Söndag kl 09:00:
Drick fjärde glaset (4), inta sista fjärdedelen av epsomblandningen (ca 2 dl). Hela kuren är nu klar … Du kan förvänta dig en viss diarré på morgonen eftersom saltlösningen är vattendrivande. Gallstenarna flyter så du kan alltid se dem i toaletten (om du vill). Vanligen är de gröna men kan vara bruna i olika nyanser.

Du kan börja äta och dricka redan ca 2 h efter sista glaset med epsomblandningen (söndag morgon från kl 11). Börja frukosten lätt på söndagsmorgonen, exempelvis med bara fruktjuice …
Efter leverreningen kan du med fördel inta leverstödjande tillskott dagligen under en månads tid. Leverstärkande örter är bla maskrosrot, gurkmeja, chansa piedra, kronärtskocka och mariatistel. På Reviva har vi en hel del bra produkter som vi själva använder så tag kontakt med oss!

Tips!
Gallstenskuren kan upprepas eftersom man kan ha ett par tusen gallstenar som kan behövas rensas ut. Vänta minst 3 veckor innan nästa rening. Därefter kan du med fördel genomföra leverrening ca 1-2 gånger per år.

Kommentarer från Anns och Camillas leverrensning;

Camilla: ingen annan förberedelse än att jag drack några glas äppeljuice de sista dagarna och kanske mindre protein än vanligt i kosten. Lördagens två epsomsaltglas var ganska vidriga så när man skulle hälla i sig 1,5dl olivolja och grape och citron så kändes det nästan som himmelriket. Prick kl 22 gick jag å la mig på höger sida och kunde faktiskt känna att det var som om nåt lossnade, ”ploppade ner” från levern. På söndagen påbörjades wc-besöken kl 07 och jag räknade besöken till 5st tom kl 12. Åjo, jag kollade wc-byttan noggrant! Det kom många små stenar i olika färger så man kan absolut säga att det var en lyckad leverrensning. Kl 12 var jag rejält hungrig och en gröttallrik var då extra gott. Resten av dagen var normal med en lätt och skön känsla i kroppen. Rekommenderas!

Ann: åt lite mindre proteiner och fett på lördag. Första epsomsaltglaset kl. 18 smakade vidrigt! Kände svagt illamående efter första glaset och det började köra på i magen. Andra glaset lika vidrigt. Magen orolig men inget mer än så. Olivoljeblandningen var heller inte så god. Gick och la mig och kände en domnande känsla i lever. Sov gott hela natten. 07.00 på söndag tog jag 3:e epsomsaltlösningen, ännu vidrigare än på lördag, mådde illa och var hungrig. WC-besöken mellan kl. 7- kl. 10. Man kan säga att jag bodde på wc. Sista glaset epsomsalt hällde jag ut. Inga stenar men grusliknade stenar. När jag fick äta en ordentlig sen frukost mådde jag prima igen. Jag har gjort leversköljningen förr och då var det en hallelujamoment, massa stenar kom ut och hälsan och humöret förbättrades avsevärt. Även fast denna leverrening var tuffare än första rekommenderar jag den varmt!