|

Då ditt livsmönster blir ditt fängelse

Inre konflikter och toxiska tankemönster tar över vår vardag och leder till missnöje, otacksamhet, utmattning och offerbeteende. Vi agerar utåt mot andra istället för att titta inåt på vad vi egentligen känner och vad vi behöver. Vi stagnerar i vår utveckling och kommer inte vidare. I denna text tas typiska exempel upp och  hur man kan gå till väga för att ta sig ur tankebanor som förstör vardagen.

Då man är utmattad, trött, energilös och omotiverad till nästan allt kommer massor med inre konflikter och man upplever att vardagen inte är som man önskar.

”Jag orkar inte stiga upp”, ”jag har ingen lust att arbeta”, ”jag vill bara vila”, ”jag orkar inte ta hand om mina barn tillräckligt bra”,” jag vill äta hälsosammare”, ”jag vill börja träna”, ”jag vill ha bra kondition” ”jag borde ringa den personen” ”fy vad jag är lat”, ”jag borde byta jobb” osv…

Våra hormoner tror att vi jobbar då vi tänker på måsten och arbetet.

Listan på inre konflikter och ouppfyllda drömmar kan göras hur lång som helst. Att ha inre konflikter är stressande. Även fast vi bara ligger i soffan och ”vilar”, men har dåligt samvete, arbetstänker och har inre konflikter, så har vi samtidigt högt kortisol – vårt stresshormon – vilket betyder att vi inte alls återhämtar oss. Våra hormoner tror att vi jobbar då vi tänker på jobb eller allt vi borde göra.

Ett annat vanligt beteende i detta tillstånd är att vi börjar andas fel. Vi suckar, vi håller andan, vi yt-andas uppe i brösten vilket också gör att vi inte återhämtar oss. Andningen är också starkt kopplat till ångest. Då vi andas fel får vi anspänningar i nervsystemet vilket gör att vi känner oss spända och har svårt att slappna av.

Vi blir ett offer för våra omständigheter

Vi har all fokus på att få tid att vila upp oss och blir ett offer för våra omständigheter.

”Jag orkar inte laga hälsosam mat för att jag inte hunnit handla mat…”

”Jag har inte kunnat handla mat för att det var en jobbig dag på arbetet idag…”

”Det var en jobbig dag på arbetet idag för att jag inte hann ta matpaus osv.”

Omständigheterna i vardagen blir för stora och tar över vårt liv som leder till att vi enbart lever ut vårt liv i önskedrömmar och negativa tankemönster. Vi lever inte i nuet och vi blir egoistiska och tänker bara på oss själva. Vi känner oss misslyckade och vår självbild, självkänsla och självförtroende minskar. Vi har svårt att se att vi har ett eget ansvar som vuxen och det är upp till oss själva att göra förändringar som krävs för att få oss att må bra. Det är inte upp till andra även fast vi kan uppleva det så.

Jaga inte ljusglimtar i livet

Vanligt är också att vi börjar söka ogenomtänkta kortsiktiga belöningar (dopaminkickar), för att vi är värda det p.g.a. allt vi offrar och tomhetskänslan. T.ex. socker, snabbmat, gymkort, kläder, resor och andra kickar som påverkar oss långsiktigt negativt.

Ett vanligt fenomen som kan förekomma i denna situation är också blixtförälskelse. I all tomhet och utan självinsikt kan en annan person i liknande situation plötsligt ge total bekräftelse och uppfylla allt det man saknar och förälskelsen tros vara lösningen och frigörelsen från det ”fängelse” man hamnat i. ”Jag har aldrig förr haft sån connection”. ”Han ser vad jag behöver”.  Att tröstäta kan vara en annan kortsiktig lösning för att dämpa vårt missnöje.

Med ett stresspåslag och fångad i offerrollen har vi inte förmåga att se allt det fina vi redan har runt om kring oss.

Vår tillflyktsort för att slippa inre konflikter är sociala medier. Scrolla bort sig in i oändligheten. Nya studier har gjorts och påvisar att hjärnan blir ledsen av sociala medier.

Bearbeta dina inre konflikter och giftiga tankemönster

För att få en vändpunkt måste man ta ansvar för de inre konflikter man har och fånga upp dem och ta tag i dem och omarbeta dem och ändra inställning till livet. Varenda första nedbrytande tanke som skapar en inre konflikt behöver pausas och bearbetas. Vi behöver säga nej till att vara för mycket uppe i huvudet med våra toxiska tankar och istället lyssna på hjärtat och kroppen. Vad är det vi egentligen behöver som är grundläggande för att vi skall må bra…

Bearbeta, prata, få kris, gör förändring, känn styrka, berömma. När man bearbetar en inre konflikt kan det kännas jobbigt och man känner sig misslyckad och dum för att man tillåtit sig att gräva ner sig så länge i hjärnspökens värld och i nedbrytande tankar och sinnesstämningar.

Vi kan göra förändringar och bli bättre, starkare. Vi behöver vara ödmjuka och se på livet som en livslång vishetsskola. Vi blir aldrig färdigskolade.

Vi blir alla utsatta för olika prövningar. De prövningar och svårigheter som vi inte kan välja är svåra att förstå. Det är inte meningen med allt svårt som händer i våra liv men det kan bli en mening om vi i något skede tar av oss offerkoftan, accepterar, förlåter, förlåter oss själva, vänder blad, släpper det gamla, går vidare och ser framåt.

Vänta inte på att andra skall se och ta tag i dina problem

Vi måste våga se på våra förmågor och svagheter. Vi har alla olika gåvor och styrkor och vi behöver varandra för att komplettera varandra. Vi är inga övermänniskor som klarar av allt själva. Var snäll mot dig själv. Det är okej att misslyckas. Det är okej att inte klara av allt själv. Men vi behöver ta ansvar för situationen vi är i så vi inte blir ett offer för omständigheterna. Vi behandlar oss själva med respekt om vi kan se var våra gränser går och vi värdesätter oss själva om vi står stadigt på våra ben och sätter gränser. Vår värdighet ligger inte i prestation, vad vi klarar av och hur hälsosamma vi är.

Det är en styrka att vara medveten om sina svagheter och samtidigt inse att vi är så värdefulla att det är okej att vi behöver kompletteras av andra runt omkring oss. Gläds över andras gåvor och använd dig utav dem. De är till för dig. Vänta inte på att andra skall se och ta tag i dina problem. Vänta inte på att din man/pojkvän eller fru/flickvän skall se och tolka vad du känner. Kommunicera och gör förändringar. Vänta inte på att chefen skall se att du är överbelastad. Förmedla dina begränsningar och var stolt över att du har självinsikt. Var inte rädd att säga hur du vill ha ditt liv. Du skall leva med dig själv resten av livet. Vems liv vill du leva?

Dålig vila

Att vila med sociala medier är dålig vila. Vi kanske försöker skaffa inspiration, söka recept, frisyrer, träningsupplägg. Vi scrollar allt och ingenting för att på något vis fördriva den tomhet vi känner. Detta leder till ännu mera trötthet så att det inte finns energi till den naturliga inspirationen och kreativiteten. Vi får dåligt samvete, blir ledsna och avundsjuka på de som är kreativa och verkar uppnå sina mål.

God vila

Man skall vila. Det är ansvarslöst att inte vila. Om vi inte vilar med sinnesro orkar vi inte ta hand om våra barn, arbeta och ha roligt med det vi tycker om och brinner för. Vi behöver komma ner i varv, andas långsamt och rytmiskt och njuta. Om vi inte vilar kan vi inte dela med oss äkta kravlös kärlek till de som ligger oss närmast om hjärtat.

Lägg fokus på att vara tacksam över allt möjligt, både för dig själv och andra. Bara ligga och känna tacksamhet ger sån frid. Vi riktar vår fokus på andra som har det svårt och kanske ber för dem. Då lägger vi samtidigt fokusen bort från oss själva och våra offertankar. Försök hitta förnöjsamhet. Alla kan göra det oavsett hälsotillstånd eller livssituation. Testa att bara lyssna när du vilar. Stanna upp så hinner du fånga upp det som du redan har.

Var uppmärksam på ljusglimtar och fånga dem och tacka för allt du får

Att avstå och göra dig av med delar av dig själv och dina beteenden som du inte mår bra av gör att du så småningom börjar hitta tillbaks till dig själv innan du blev ett offer. Du börjar se och hitta din styrka och den gåva du har att arbeta med i glädjens och tacksamhetens anda. Var uppmärksam på ljusglimtar och fånga dem och tacka för allt du får. Se på livet som en livslång spännande resa. Med öppet sinne dyker det plötsligt upp möjligheter och insikter för dig när du minst anar det. Be om att få det du behöver idag och kräv inget mer. Rikta bort ditt fokus från dina negativa tankemönster och se med tacksamhet på allt gott du har runt omkring dig. Ge en tanke eller bön åt andra som har det svårt och be gärna andra om omtanke vid egna svårigheter. Bär inte dina bördor ensamma. Vi är skapade för att hjälpa varandra!

**********************************************************************************************

Visste du att 50 % av våra tankemönster i hjärnan är redan utvecklade då vi föds. Då vi är 7 år är våra tankemönster färdig utvecklade. Detta kommer jag att skriva om i ett senare blogginlägg.

text: Ann Snellman