| |

Din tarmflora påverkar hur du mår!

Spelar det någon roll vilka mikroorganismer som bor i din tarm? Jo, den senaste forskningen visar att det är synnerligen viktigt att upprätthålla en rik och varierad tarmflora, eftersom vi vet att tarmflorans sammansättning har ett starkt samband med vår hälsa. I en välfungerande tarm ska det finnas 1,5 – 2kg goda bakterier, vilka har en massa viktiga funktioner.

 

tarmflora

Vår samling bakterier och mikroorganismer kallas med ett samlingsnamn mikrobiota, även kallad tarmflora. Bakterierna påverkar ditt humör, hur mätt du blir, hur dina blodkärl mår, hur din lever reagerar på socker, hur sugen du blir på sötsaker m.m.

När vi matar de goda bakterierna i tarmen växer de snabbt i antal och börjar jobba. Det är de goda bakterierna som utvinner näring ur maten du äter och bidrar till att hålla inflammationer under kontroll.  De goda bakterierna kan undertrycka de elakartade bakterierna, som kan skapa inflammation och bidra till uppkomsten av sjukdomar. I tarmen finns också största delen av vårt immunförsvar (ca. 80 %). Immuncellerna i tarmväggen och de goda bakterierna samarbetar för att hålla oss friska.

Det finns en riklig mängd antioxidanter i en mängd olika livsmedel. Genom att öka ditt intag av antioxidanter i kosten kan du hjälpa din kropp att försvara sig mot oxidativ stress.  Antioxidanter fångar upp och oskadliggör de fria syreradikaler som bildas i kroppen. De mest kraftfulla antioxidanterna finns i bär, frukt och grönsaker med starka färger. Världshälsoorganisationen rekommenderar ett dagligt intag av minst 400 g grönsaker och frukt.

En varierad tarmflora har samband med bl.a :

  • Bättre humör
  • Högre energinivå
  • Starkare immunförsvar
  • Mindre allergier
  • Mindre sockersug
  • Viktnedgång
  • Bättre hormonbalans

 

Vad gör då bakterierna som kan förklara de olika positiva hälsoeffekterna?

Bakterierna i tarmen älskar växtfibrer. När bakterierna bryter ner fibrer bildas bl.a kortkedjade fettsyror, t.ex butyrat/smörsyra som är antiinflammatoriskt. Bakterierna verkar också kunna öka frisättningen av ett hormon (GLP-1) som påverkar blodsockerkontroll, aptitreglering och mättnad. Tarmarnas bakterier påverkar även produktionen av signalsubstanser. Vissa arter av bakterier kan bilda signalsubstanser som dopamin, serotonin och GABA.

Det finns en stark koppling mellan hjärnan och magen. Forskning visar att obalans i tarmfloran kan leda till depression. Genom att påverka vår tarmflora kan vi således även påverka vårt humör. Biokemiskt är tarmen alltså ett synnerligen komplext organ.

 

obalanser i tarmfloran kan leda till depression

 

Vad kan vi då göra för att förbättra miljön i tarmen?

Våra goda bakterier behöver stora och varierande mängder vegetabilier för att trivas, d.v.s en kost som är rik på fibrer, mineraler och antioxidanter. I växtriket finns en imponerande mängd olika fibrer. Det uppskattas att våra förfäder åt ca. 150 gram kostfiber om dagen och hade en betydligt rikare tarmflora. Genom studier på ursprungsbefolkningar har man sett att vi i det industrialiserade samhället förlorat minst en tredjedel av bakterierna i mage och tarm. Uppenbarligen är mångfalden i tarmen betydligt mindre än förut, vilket kan ses som en bidragande faktor till den ökade mängden kroniska sjukdomar.

De grova fibrerna kallas Microbiota Accessible Carbohydrates (MAC) och är kolhydrater som blir mat för våra tarmbakterier.  Mycket är ännu outforskat inom detta område men man har hittat många fibertyper med fantastiska hälsoeffekter, t.ex inulin, pektin, betaglukaner och resistent stärkelse.

Prebiotika är en typ av kolhydrater som inte bryts ner av matsmältningen utan når tjocktarmen intakta. Det är alltså kostfibrer som blir mat för tarmbakterierna och får dem att må bra. Prebiotika anses stimulera tillväxten av goda bakterier, stimulera tarmrörelserna och förbättra upptaget av vissa näringsämnen. Bra källor till probiotika är t.ex inulinrika livsmedel som jordärtskocka, sparris, maskrosrot, vitlök och cikoriarot.  Inulin är en typ av fiber med många hälsoegenskaper. I studier har man sett betydande ökning av antalet arter av tarmbakterier vid daglig tillförsel av inulin. Dessutom har man sett att inulin kan minska förstoppning samt stärka skelettet.  Experimentera med att öka intaget av inulinrika livsmedel så kommer tarmbakterierna att bli glada. (Observera att hälften av inulinet går förlorat vid kokning!)

 

kost som är rik på fibrer, mineraler och antioxidanter

 

Pektin är en annan typ av fiber som visat sig ha fantastiska hälsoeffekter. Det är ett vattenlösligt fiber som finns naturligt i bl.a äppel, hallon, björnbär, vinbär, aprikoser och citrusfrukters skal. Pektin hjälper att hålla blodsockret stabilt, bidrar till att hindra kolesterol att fästa på kärlväggarna, fungerar som näring för de goda tarmbakterierna, stärker immunförsvaret och är känt för att hämma diarréer.

Ät så naturligt som möjligt! Den miljö vi skapar i tarmen påverkar vilka bakterier som trivs där och de bakterierna påverkar i allra högsta grad vår hälsa!  Att äta många olika färgrika vegetabilier är ett bra sätt att få i sig fibrer, antioxidanter och näringsämnen. Välj obesprutade, rena grönsaker eftersom bekämpningsmedel kan skada vårt mikrobiom. Om du äter många olika typer av bär och grönsaker kommer många olika bakteriearter att trivas i din tarm.

 

Kosttillskott som stärker

Vi rekommenderar att periodvis inta olika tarmbakterietillskott. Thornes Bacillus Coagulans (tidigare kallad Lactobacillus sporogenes) är en säker, stabil, effektiv L(+)-mjölksyreproducerande organism. Bacillus Coagulans motstår nedbrytning från magsyra, binder kolesterol i tarmen och kan hindra det kolesterolproducerande enzymet HMG CoA-Reduktas. Denna gynnsamma bakterie är vilande tills den kommer ned i tarmen och där återgår till levande och växande bakterie.

Du kan också förbättra miljön i tarmen genom olika näringstillskott, t.ex Morinda, som stärker både immunförsvaret och matsmältningssystemet. Morinda har även antimikrobiella egenskaper och innehåller ett brett spektrum av bioaktiva ämnen. Genom analyser på Reviva kan du få reda på vilken extra näring som kan behövas och få hjälp att hitta tillskott som passar dina unika behov.

Bakterierna är mycket känsliga för förändringar i sin livsmiljö och hur vi äter och lever har givetvis en avgörande betydelse för vilka bakterier som trivs i våra tarmar. Näringsfattig kost, stress, brist på motion, användning av antibiotika och andra mediciner kan bidra till att de elakartade bakterierna växer till sig och börjar dominera.

 

Kosttillskott som rensar

Dysbios ”ogräs i tarmfloran” är när de skadliga bakterierna tar överhanden och får fotfäste i kroppen. Via analyser på Reviva kan du få reda på om kroppen är belastad av patogener (bakterier, virus, svamp). Specifika kosttillskott som rensar kroppen från främmande mikrober och som vi jobbar mycket med på våra kliniker är Artecin som är ett parasitdödande medel, Formula SF722 som normaliserar candida, Melia och Morinda som är bakterie och virusdödande och Takesumi som avgiftar tarmen

Vill du veta mera om hur du kan få bättre tarmhälsa ? På Reviva hjälper vi dej gärna med näringsrik kost, livsstilsförändringar samt kosttillskott som kan hjälpa dej och din mage att må bättre. Kontakta oss här!

Källor:

Välj hälsa ! ​Stig Bengmark

Magsmart: mat för en lugnare mage och bättre hälsa, ​David Jonsson

Hälsobalansen 4 nycklar till ett bättre liv, ​Dr Rangan Chatterjee

Kimchi och kombucha – den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna, ​ Soki Choi

 

Besök Reviva Webshop

Similar Posts