|

Hur blir jag av med oxidativ stress?

Har du ännu inte läst om vad oxidativ stress är kan du läsa detta blogginlägg

Utan ett antioxidantförsvar skulle du inte kunna överleva eftersom dina vävnader utsätts konstant varje sekund för skadliga syreradikaler – därmed är du beroende av att kunna eliminera dessa radikaler.

För dig som har oxidativ stress så finns det stora chanser att få ner dina värden till normala nivåer. Tidsramen är individuell och beror på de hälsoutmaningar du har i ditt bagage.

Du bör hitta en balans mellan motion, vila och hälsosam varierad kost. Dessa plus eventuella livsstilsförändringar minskar din oxidativa stress och ökar antioxidantkapaciteten (kroppens försvar). Du kan också behöva kosttillskott.

Det finns en riklig mängd antioxidanter i en mängd olika livsmedel. Genom att öka ditt intag av antioxidanter i kosten kan du hjälpa din kropp att försvara sig mot oxidativ stress.  Antioxidanter fångar upp och oskadliggör de fria syreradikaler som bildas i kroppen. De mest kraftfulla antioxidanterna finns i bär, frukt och grönsaker med starka färger. Världshälsoorganisationen rekommenderar ett dagligt intag av minst 400 g grönsaker och frukt.

Hur mäter vi oxidativ stress?

På Reviva har vi två analysmetoder att mäta oxidativ stress: Torrblodsanalys DBA metodiken och CR 3000 som mäter FORT – Oxidativ stress och FORD – Antioxidantkapacitet, via ett kapillärstick i fingret. Ni kan läsa mer om våra analyser genom att klicka på länkarna.

Behandling av Oxidativ Stress med Antioxidanter

Antioxidantförsvaret utgörs av många samverkande antioxidanter. Varje enskild antioxidant skyddar genom en viss mekanism, men ej mot alla typer av fria radikaler; så för skydd mot alla fria radikaler krävs många olika antioxidanter.

Till exempel försvarar vissa näringsämnen mot fria radikaler som anfaller i blodet som omger cellen, andra försvarar utsidan av cellväggen, andra försvarar inuti cellen och ännu andra näringsämnen skyddar cellens mitokondrier – energifabrikerna i mänskliga celler.

Vissa antioxidanter kan kroppen tillverka på egen hand. Andra måste vi tillföra via kosten: till exempel vitamin C och E, flavonoider och ­karotenoider som framför allt finns i bär, grönsaker och frukter med starka färger.

Följande ämnen är viktiga antioxidanter och alla behövs för att få en fungerande helhet;

  • C-vitamin för att skydda de extracellulära vätskorna och för att uppdatera vitamin E;
  • vitamin E för att försvara cellväggarna;
  • karotenoider (som betakaroten, lykopen och lutein och alla andra färgade föreningar – gul, röd, orange och blå – finns i frukt och grönsaker);
  • tioler – svavelinnehållande förening såsom liponsyra och glutation – för att skydda inuti cellerna;
  • koenzym Q10 för att skydda mitokondrierna och därför viktigt i alla anti-aging-processer;
  • flavonoider för att försvara DNA och elastin- och kollagenfibrer som ger huden dess fasthet och konsistens, så att de kan hjälpa till att bromsa uppkomsten av åldrande tecken;
  • enzymer – SOD, katalas, glutationperoxidas – för att neutralisera fria radikaler över cellerna.

Ofta är förändringar i dieter inte tillräckliga eller hållbara så det är nödvändigt att ta extra antioxidanter i form av kosttillskott utgående ifrån en terapeuts eller läkares rekommendation. Förändringar bör kontrolleras kontinuerligt.

Behandling med kosttillskott enligt Per-Arne Öckerman;

  • Alla vitaminer, spårelement och mineralämnen i RDI-dos (Rekommenderat Dagligt Intag).
  • Högre dos av B-, E-, C-vitamin och selen.
  • Flera andra antioxidanter: Alfa-liponsyra, lykopin, bioflavonoider.
  • Behandling med antioxidanter kan vara effektiv också i många andra kroniska sjukdomar

Konklusion enligt Per-Arne Öckerman:

“Analys av skador förorsakade av fria radikaler bör utföras på alla patienter oavsett diagnos. När man finner ökad aktivitet, bör effektiv antioxidantbehandling ges. Högsta möjliga dos av ett brett spektrum antioxidanter bör ges tills full effekt har uppnåtts. Detta kan ta allt från några dagar till flera månader.”

Allmänna råd om att minska oxidativa stressnivåer

Det finns ett antal enkla regler som man kan tänka på när man vill skydda sig mot fria radikaler och på så sätt förebygga sjukdomar, gynna ett hälsosam åldrande och förbättra livskvaliteten.

Kom ihåg att:

  • Håll en välbalanserad kost: ät ett varierat intag av grönsaker och frukt, om möjligt ekologiska livsmedel; drick mycket mineralvatten och undvik fet, stekt och bearbetad mat.
  • Undvik överdrivet socker- och saltintag.
  • Begränsa alkoholkonsumtionen.
  • Drick mer te (grönt te) och mindre kaffe.
  • Konsumera kallpressade oljor som olivolja, linföolja och valnötsolja (rik på kemiskt stabilt mättat och fleromättat fett).
  • Utöva regelbunden men måttlig fysisk aktivitet. Överdriv inte någon sport eller fysisk aktivitet eftersom det kommer att ha motsatt effekt.
  • Undvik föroreningar så mycket som möjligt: ​​giftigt material orsakar oxidativ stress. Rök inte.
  • Sömn är viktigt! Brist på sömn har förknippats med att bidra till oxidativ stress.
  • Undvik långvarig exponering för UV-strålar och använd alltid tillräckligt skydd när du gör det.
  • Håll ditt blodsocker och blodtryck under kontroll. Utför regelbundna kontroller och hålla alla medicinska tillstånd under kontroll.
  • Undvik överdrivna psykiskt och fysiskt stressande situationer.
  • Ta dig tid att koppla av och njuta av det du gillar att göra.

Källor:
Callegari CR 3000 katalog ”Screening concepts which make a difference”, https://www.callegari1930.com/en/general-health-screening/cr3000rc

CR3000 – Clinical Usefulness and Assessment of Data

Nylander Magnus. Riktigt näringsintag & god munhygien är grundläggande för bästa hälsa. Romi Tryck Ljusdal 2015

Nylander Magnus. Utbildningar hösten 2019

Öckerman Per-Arne, Föreläsning ”Antioxidanter – Effektivt vid inflammationer, cancer & andra kroniska sjukdomar ”11.9.2019  http://www.biomed-ockerman.se/