Miten oksidatiivisesta stressistä pääsee eroon?

Jos et ole vielä lukenut siitä, mitä oksidatiivinen stressi on, voit lukea tämän blogipostauksen

Ilman antioksidanttipuolustusta et selviäisi hengissä, koska kudokset altistuvat jatkuvasti joka sekunti haitallisille happiradikaaleille – siksi olemme riippuvaisia siitä, että pystymme eliminoimaan nämä radikaalit.

Kun kärsit oksidatiivisesta stressistä, sinulla on suuri mahdollisuus saada arvot normaalitasoille. Aikajänne on yksilöllinen ja se riippuu niistä terveyshaasteista, joita kannat repussa mukanasi.

Sinun on löydettävä liikunnan, levon ja terveellisen, monipuolisen ravinnon välinen tasapaino. Tämä sekä mahdolliset elintapamuutokset vähentävät oksidatiivista stressiä ja lisäävät antioksidanttikapasiteettia (elimistön puolustusta). Saatat myös tarvita ravintolisiä.

Suuressa määrässä eri elintarvikkeita on runsaasti antioksidantteja. Lisäämällä antioksidanttien saantia ravinnosta voit auttaa elimistöäsi puolustautumaan oksidatiivista stressiä vastaan.  Antioksidantit vangitsevat elimistössä muodostuvat vapaat happiradikaalit ja tekevät niistä vaarattomia. Voimakkaimmat antioksidantit löytyvät voimakkaan värisistä marjoista, hedelmistä ja vihanneksista. Maailman terveysjärjestö suosittelee päivittäistä vähintään 400 gramman vihannesten ja hedelmien saantia.

Miten oksidatiivista stressiä mitataan?

Reviva käyttää kahta analyysimenetelmää oksidatiivisen stressin mittaamiseen: Kuivaverianalyysi DBA-menetelmä ja CR 3000 jolla mitataan kapillaariverikokeella sormesta  FORT – Oksidatiivinen stressi ja FORD – Antioksidanttikapasiteetti. Analyyseistämme löytyy lisätietoa linkkien kautta.

Oksidatiivisen stressin hoito antioksidanteilla

Antioksidanttipuolustus koostuu monista yhdessä vaikuttavista antioksidanteista. Jokainen yksittäinen antioksidantti suojaa tietyn mekanismin avulla, mutta ei kaiken tyyppisiä vapaita radikaaleja vastaan; joten suojautumiseen kaikkia vapaita radikaaleja vastaan tarvitaan monia erilaisia antioksidantteja.

Tietyt ravintoaineet suojaavat esimerkiksi vapailta radikaaleilta, jotka hyökkäävät solua ympäröivän veren kimppuun, toiset puolustavat soluseinän ulkopuolta, toiset solun sisäpuolella ja toiset ravinteet taas suojaavat solun mitokondrioita – ihmissoluissa olevia energiatehtaita.

Tiettyjä antioksidantteja keho pystyy valmistamaan itse. Toisia meidän on saatava ravinnosta: esimerkiksi  C- ja E-vitamiinia, flavonoideja ja ­karotenoideja, joita on ennen kaikkea voimakkaan värisissä marjoissa, vihanneksissa ja hedelmissä.

Seuraavat aineet ovat tärkeitä antioksidantteja ja niitä kaikkia tarvitaan toimivaan kokonaisuuteen;

  • C-vitamiini suojaa solun ulkoisia nesteitä ja edistää E-vitamiinin palautumista;
  • E-vitamiini suojaa solun seinämiä;
  • karotenoidit (kuten beetakaroteeni, lykopeeni ja luteiini ja muut värilliset yhdisteet – keltainen, punainen, oranssi ja sininen – hedelmät ja vihannekset sisältävät niitä);
  • tiolit – rikkiä sisältävät yhdisteet, kuten lipoiinihappo ja glutationi – suojaavat solun sisällä;
  • koentsyymi Q10 suojaa mitokondrioita ja on siksi tärkeä kaikissa anti-aging-prosesseissa;
  • flavonoidit suojaavat DNA:ta sekä elastiini- ja kollageenisäikeitä, jotka antavat iholle sen kiinteyden ja rakenteen, joten ne voivat auttaa jarruttamaan ikääntymisen merkkien syntymistä;
  • entsyymit – SOD, katalaasi, glutationiperoksidaasi – neutraloivat solujen vapaita radikaaleja.

Ruokavaliomuutokset eivät usein ole riittäviä tai pysyviä, joten on tarpeen saada lisää antioksidantteja ravintolisien muodossa terapeutin tai lääkärin suosituksen mukaisesti. Muutokset tulee tarkastaa jatkuvasti.

Hoito ravintolisillä Per-Arne Öckermanin mukaan;

  • Kaikki vitamiinit, hivenaineet ja mineraalit RDI-annos (suositeltu päivittäinen annos).
  • Korkeampi annos B-, E- ja C-vitamiinia sekä seleeniä.
  • Useita muita antioksidantteja: Alfa-lipoiinihappo, lykopiini, bioflavonoidit.
  • Antioksidanttihoito voi olla tehokas myös monissa muissa kroonisissa sairauksissa.

Per-Arne Öckermanin johtopäätös:

“Vapaiden radikaalien aiheuttamien vaurioiden analyysi on tehtävä kaikille potilaille diagnoosista riippumatta. Kun todetaan lisääntynyt aktiivisuus, on annettava tehokas antioksidanttihoito. On annettava korkein mahdollinen annos laajakirjoisia antioksidantteja, kunnes on saavutettu täysi teho. Tämä voi viedä muutamasta päivästä useisiin kuukausiin.”

Yleisiä neuvoja oksidatiivisen stressitason alentamiseksi

On paljon helppoja ohjeita, jotka kannattaa muistaa, kun haluaa suojautua vapailta radikaaleilta ja siten ehkäistä sairauksia,  edistää tervettä ikääntymistä ja parantaa elämänlaatua.

Muista:

  • Huolehdi tasapainoisesta ruokavaliosta: syö monipuolisesti vihanneksia ja hedelmiä, jos mahdollista luonnonmukaisia elintarvikkeita; juo paljon kivennäisvettä ja vältä rasvaista, paistettua ja jalostettua ruokaa.
  • Vältä liiallista sokerin ja suolan saantia.
  • Rajoita alkoholin käyttöä.
  • Juo enemmän teetä (vihreää teetä) ja vähemmän kahvia.
  • Käytä kylmäpuristettua öljyjä, kuten oliiviöljyä, pellavansiemenöljyä ja saksanpähkinäöljyä (sisältää runsaasti kemiallisesti tasapainotettua tyydyttynyttä ja monityydyttymätöntä rasvaa).
  • Harrasta liikuntaa säännöllisesti mutta kohtuudella. Älä liioittele mitään urheilua tai liikuntaa, koska sen vaikutus on päinvastainen.
  • Vältä epäpuhtauksia mahdollisimman paljon: myrkylliset aineet aiheuttavat oksidatiivista stressiä. Älä tupakoi.
  • Uni on tärkeä! Unen puute on yhdistetty oksidatiivisen stressin syntymiseen.
  • Vältä pitkäkestoista altistumista UV-säteille ja käytä siinä tapauksessa aina riittävää suojausta.
  • Pidä verensokeri ja verenpaine hallinnassa. Tarkkaile niitä säännöllisesti ja huolehdi, että kaikki lääketieteelliset tilat ovat hallinnassa.
  • Vältä liian voimakkaita psyykkisesti ja fyysisesti stressaavia tilanteita.
  • Ota aikaa rentoutumiselle ja nauti siitä, mistä pidät.

Lähteet:
Callegari CR 3000 katalog ”Screening concepts which make a difference”, https://www.callegari1930.com/en/general-health-screening/cr3000rc

CR3000 – Clinical Usefulness and Assessment of Data

Nylander Magnus. Riktigt näringsintag & god munhygien är grundläggande för bästa hälsa. Romi Tryck Ljusdal 2015

Nylander Magnus. Utbildningar hösten 2019

Öckerman Per-Arne, Föreläsning ”Antioxidanter – Effektivt vid inflammationer, cancer & andra kroniska sjukdomar ”11.9.2019  http://www.biomed-ockerman.se/