Puolustaudu oksidatiivista stressiä vastaan ja lisää antioksidanttikapasiteettiasi

Oksidatiivinen stressi – liiallinen vapaiden radikaalien määrä – on vakiintunut käsite biokemiallisessa ja lääketieteellisessä tutkimuksessa jo yli vuosikymmenen takaa. Nykyään kaikkien pitäisi tietää, mitä oksidatiivinen stressi tarkoittaa ja ymmärtää, mitä tapahtuu, kun elimistössä on liian paljon vapaita radikaaleja. Vapaat radikaalit voivat vahingoittaa solujemme kaikkia osia, joten on syytä ehkäistä näitä prosesseja huolehtimalla vahvasta puolustuksesta vapaita radikaaleja vastaan ​​- antioksidanttikapasiteetista.

What is the oxidative stress?

Oksidatiivinen stressi on sisäinen kemiallinen epätasapaino: meillä on liian paljon haitallista happea elimistössämme > liian paljon vapaita radikaaleja ja liian vähän antioksidantteja suojaamassa haitalliselta hapelta.

Valitettavasti moderni elämäntapa – johon kuuluvat ympäristön epäpuhtaudet, stressi, huonolaatuiset elintarvikkeet ja epätasapainoinen ruokavalio – tarkoittaa, että me altistumme suuremmalle määrälle vapaita radikaaleja kuin koskaan aikaisemmin.

Jos puolustus ei selviä vapaiden radikaalien hyökkäyksiltä, seurauksena on kohonnut oksidatiivinen stressi. Silloin syntyy biokemiallista kulumista, mikä voi pitkällä tähtäimellä johtaa pysyviin soluvaurioihin ja terveyden heikentymiseen.

Epätasapaino voi johtaa siihen, että me voimme huonommin. Epätasapaino saa meidät vanhenemaan nopeammin ja sydän- ja verisuonitautien sekä syövän riski kasvaa.

”Monet uudet tutkimukset raportoivat, että oksidatiivinen stressi johtaa sairauksiin, vanhenemiseen ja tulehduksiin tai nopeuttaa niitä. Koululääketiede on jo kauan tiennyt, että vapailla radikaaleilla on merkitystä vanhenemiselle ja monille kroonisille rappeutumissairauksille. Vapaiden radikaalien haitallisten vaikutusten ehkäiseminen on siksi äärimmäisen tärkeää” . Prof. Per-Arne Öckerman

Vapaat radikaalit ja puolustautuminen vapaita radikaaleja vastaan

Elämmepä kuinka terveellisesti tahansa, kudoksemme altistuvat myrkyllisille vapaille happiradikaaleille. Kaikki työ, kaikki kehollamme tekemämme liikkeet, edellyttävät, että soluilla on käytössä happea palamiseen. Samalla kun happi on elintärkeää, se on myös myrkyllistä – kun happi palaa soluissa, muutama prosentti käytetystä hapesta muuttuu haitallisiksi vapaiksi happiradikaaleiksi.

Vapaat radikaalit sisältävät sitoutumattomia elektroneja – ne ovat epävakaita yhdisteitä, jotka varastavat elektroneja toisilta molekyyleiltä. Vapaat radikaalit hyökkäävät jatkuvasti toisten molekyylien kimppuun prosessissa, jotka kutsutaan oksidatiiviseksi stressiksi. Täydellisessä tilanteessa elimistön normaalit solujen korjaustoiminnot voisivat korjata vauriot, joita oksidatiivisen stressin seurauksen aiheutuu. Mutta jos vapaiden radikaalien taso on kohonnut eikä antioksidantteja ole riittävästi tasapainottamaan niitä, se johtaa soluvaurioihin. Oksidatiivinen stressi on vapaiden radikaalien tuotannon ja olemassa olevan antioksidanttipuolustuksen välinen epätasapaino.

Kun kehossa mitataan oksidatiivista stressiä, olemme yksinkertaisesti alkaneet härskiintyä sisäisesti!

Sen vuoksi on tärkeää, että meillä on vahva suoja antioksidanttien muodossa. Antioksidanttipuolustusta voidaan verrata auton ruostesuojaukseen – ilman ruostesuojausta oleva auto ruostuu rikki ajan myötä. Antioksidantit toimivat sisäisenä ruostesuojauksena, joka voi ehkäistä hapen haittavaikutukset.

Antioksidantit huolehtivat vapaiden radikaalien ylijäämästä. Ne auttavat elimistöä pelastamaan solut vapaiden radikaalien kielteisiltä vaikutuksilta.

Oksidatiivisen stressin syitä

Yleisiä oksidatiivisen stressin – kohonneen radikaalien aktiivisuuden – syitä ovat

 • Niukkaravinteinen ruoka
 • Ravinteiden puute
 • Pitkäkestoiset tulehdukset
 • Psyykkinen stressi
 • Ympäristömyrkyt
 • Paljon stressiä ja vähän unta
 • Liian kovaa treenausta suhteessa lepoon ja uneen
 • Liian vähäinen liikunta
 • Alkoholi
 • Tupakointi
 • Voimakas ylipaino
 • Huono hammasterveys
 • Tietyt lääkkeet, esim. ehkäisypillerit

Lisäksi myös elintavat ja ympäristötekijät vaikuttavat.

Oksidatiivisen stressin seuraukset

On todistettu tieteellisesti, että oksidatiivinen stressi johtaa soluvaurioihin, heikentää immuunipuolustusta, nopeuttaa biologista vanhenemista ja lisää kroonisten tulehdusten ja sairauksien riskiä.

Oksidatiivinen stressi synnyttää tulehduksia ja tulehdukset synnyttävät oksidatiivista stressiä. Oksidatiivisen stressin ja eri kudosten matala-asteisten kroonisten tulehdusten välillä on yhteys – voi käydä niin, että oksidatiivinen stressi synnyttää tulehduksen ja että tulehdus vie oksidatiivisen stressin kudoksia tuhoavaan noidankehään, joka on saatava katkaistua.

Oksidatiivisen stressin yleisiä oireita voivat olla jatkuva väsymys, infektioalttius ja kehon huonovointisuus. Perinteiset verikokeiden analyysit sairaalassa voivat osoittaa normaaleja arvoja, mutta olo ei tunnu terveeltä. Jos tilanne on jatkunut pitkään, voi olla kehittynyt jo sairauksia, ikään liittyviä rappeutumissairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja, syöpää ja autoimmuunisairauksia. Jopa diabetes, Alzheimerin tauti tai Parkinsonin tauti.

Miten oksidatiivista stressiä mitataan?

Reviva käyttää kahta analyysimenetelmää oksidatiivisen stressin mittaamiseen: Kuivaverianalyysi DBA-menetelmä ja CR 3000 jolla mitataan kapillaariverikokeella sormesta  FORT – Oksidatiivinen stressi ja FORD – Antioksidanttikapasiteetti. Analyyseistämme löytyy lisätietoa linkkien kautta.


”Oksidatiivisen stressin seulonta on ratkaisevaa sairauksien kehittymisen jarruttamiseksi ja ihmisten elämänlaadun parantamiseksi. Tällä taustalla oksidatiivinen stressi voidaan määritellä uudeksi kansanterveyden riskitekijäksi, korkean verenpaineen, veren korkeiden rasva- ja sokeritasojen, lihavuuden ja tupakoinnin ohella, ja sitä tulee hoitaa samalla tavalla.” Tri Lorenza, biokemisti, Pohjois-Italia


Miten oksidatiivisesta stressistä pääsee eroon?

Lue seuraava blogipostaus

Lähteet:
Callegari CR 3000 katalog ”Screening concepts which make a difference”, https://www.callegari1930.com/en/general-health-screening/cr3000rc

CR3000 – Clinical Usefulness and Assessment of Data

Nylander Magnus. Riktigt näringsintag & god munhygien är grundläggande för bästa hälsa. Romi Tryck Ljusdal 2015

Nylander Magnus. Utbildningar hösten 2019

Öckerman Per-Arne, Föreläsning ”Antioxidanter – Effektivt vid inflammationer, cancer & andra kroniska sjukdomar ”11.9.2019  http://www.biomed-ockerman.se/