Hengitysharjoitukset

Hengityksellä ja tunteilla on vahva yhteys. Hengitys reagoi ensimmäisten joukossa stressiin ja erilaisiin tunteisiin. Samalla tavalla kuin hengitys kertoo, miten me voimme, voimme myös vaikuttaa omaan vointiimme hengityksen kautta.

Hengitysharjoitukset stressiin ja jännitykseen

Deep Breaths are like little love notes to your body!

Eri tasoisia hengitysharjoituksia:

Vaihe 1. Makaa selällään, aseta huopa polvien alle. Hengitä sisään nenän kautta, alas ja leveästi. Hengitä ulos nenän kautta hitaasti jarruttaen.

Vaihe 2. Makaa selällään, oikea jalka vasemman polven yli (kytkee pois pakene tai taistele -reaktion), hengitä sisään nenän kautta, alas ja leveästi. Hengitä ulos nenän kautta hitaasti jarruttaen.

Vaihe 3. Makaa selällään, hengitä sisään – notkista selkä. Hengitä ulos – paina selkä kohti lattiaa.

Muistettavaa: pidä rintakehä paikoillaan, hartiat alhaalla. Sisäänhengityksessä kiinnitä huomio siihen, että rintakehän reunat laajenevat. Ei liikaa huomiota vatsaan. Hengitä jokaisessa vaiheessa noin 10 kertaa. On parempi tehdä lyhyempi harjoitus säännöllisesti kuin pitkä harjoitus harvoin. Jos tulee huimausta tai epämukavuuden tunnetta, keskeytä ja palaa normaaliin hengitykseen.

Hyödyt: voimakkaat harjoitukset edistävät imunesteiden virtausta, verenkiertoa ja katkaisevat stressitilan.

Edellä mainitut hengitysharjoitukset voi katsoa videolta, jossa Anders Löneda kertoo harjoituksista ja näyttää, miten ne tehdään. Linkki videoon: https://www.youtube.com/watch?v=i7HgyIuQesg&feature=player_embedded

Edellä esitellyt kolme hengitysharjoitusta auttavat myös rentouttamaan lantion, ristiselän ja rintakehän jännityksiä.

Lantion alue; tunteiden ja jännitysten keskus

  • Kun parasympaattinen hermostomme (PNS) on heikko ja poissa tasapainosta, meistä tulee tunnetasolla ja henkisesti herkempiä haasteille ja stressille. PNS on se osa hermostoamme, joka on sisäinen laskuvarjomme; kun se on vahva ja tasapainossa, se vähentää meidän sisäisiä ja ulkoisia ”pudotuksia”, mikä merkitsee, että me palaudumme paljon nopeammin emmekä mene niin vahvasti tunteella tilanteisiin kuin silloin, jos se on heikko.

Jos stressaamme paljon ja palatumista ja lepoa on liian vähän, hermostomme väsyy. Ennen kaikkea parasympaattinen hermostomme heikkenee.

Parasympaattiset hermot kiinnittyvät selkärangan alaosaan, lanne- ja ristiselkään. Stressaavalla elämällä, yliaktiivisuudella, liian vähäisellä palautumisella ja käsittelemättä jääneillä elämän traumoilla ja tunteilla on yhteys lantion alueen lihasten ja sidekudosten jännityksiin.

Kun me teemme työtä jännitysten poistamiseksi lantion alueelta (liikkeillä ja hengityksellä), se voi nostaa esiin tunteita kuten ärtymystä ja turhautuneisuutta, tai itkua, naurua, palelemista tai hikoilua. Nämä tunteet ovat merkki siitä, että jännitykset laukeavat.

Alla olevaa harjoitusta suosittelemme lämpimästi stressiin

Makaa selällään, nosta jalat seinää vasten ja käsivarret sivulle. Rentoudu, hengitä rauhallisesti 10 kertaa tai makaa niin kauan kuin se tuntuu hyvälle. Käänny hetkeksi kyljellesi ennen kuin nouset ylös.

  • Hyödyt: Vähentää jalkojen kuormitusta (imunesteet ja muut kehon nesteet, jotka voivat aiheuttaa turvotusta nilkkoihin tai väsyttää polvia, virtaavat vatsan alaosaan. Vähentää lantion alueen elinten kuormitusta.
  • Edistää verenkiertoa ja vähentää tulehdusta.
  • Venyttää reisien takaosaa (ne voivat olla liian lyhyet esimerkiksi paljosta istumisesta ja aiheuttaa alaselän kipuja.)
  • Rentouttaa ja vähentää stressiä. (stimuloi parasympaattista hermostoa rentoutumaan ja välttämään pakene tai taistele -reaktiota.)
  • Voi lievittää unihäiriöitä.

Voimme auttaa, jos toivot henkilökohtaisempaa apua hengitysharjoituksiin stressin lieventämiseksi täällä